zaterdag 23 maart 2013

Dag 277 - Psychologie leert mensen abusievelijk dat roddel niet slecht/schadelijk is

http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2013/w12/psst-roddelen-is-goed-voor-je.xml

Roddelen doen we allemaal wel eens. En het is ook helemaal niet zo slecht, want roddelen heeft een doel. Het versterkt namelijk onze positie in een groep, blijkt uit onderzoek. 


Groepsdieren

 

We zijn met z'n allen groepsdieren en we gebruiken het roddelen om informatie in te winnen over anderen. Mannen en vrouwen roddelen met een andere reden.

Man vs. vrouw

 

Je zou misschien denken dat vrouwen meer roddelen dan mannen, maar dat is niet zo. Mannen en vrouwen doen het wel met een andere reden:
"Bij mannen is dat om zichzelf er beter uit te laten komen. Vrouwen doen dat om reputatie van anderen te beschadigen", vertelt Mark van Vugt van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens Van Vugt roddelen we omdat we in groepen leven.
"Als je een seksuele partner zoekt, moet je eerst research doen. En daarom vragen we liever rond. Het is voordeliger om af te gaan op roddels, dan op directe ervaring", zegt de onderzoeker. Roddelen is dus een belangrijke bron van informatie.

Op het werk

 

We roddelen natuurlijk niet alleen als we op zoek naar naar een partner. Ook op het werk is het aan de orde van de dag. En geloof het of niet, ook daar heeft het een functie. Roddelen maakt de groep namelijk sterker.
"Als een lid van een groep collega's niet goed functioneert, roddelen mensen daar vaak over. Dit maakt de groep sterker. roddelen is dus goed voor een groep", vertelt organisatiepsycholoog Bianca Beersma.

Schadelijk?

 

In bijna in alle situaties waarin mensen van elkaar afhankelijk zijn, gebeurt dat volgens Beersma. Studenten, collega's, sportteams, bij al deze groepen kan roddelen de groep sterker maken.
Beersma zegt nog wel onderzoek te willen doen naar de lange termijn: het kan namelijk wel schadelijk zijn als niemand in de groep elkaar nog vertrouwt. Of als mensen op het werk telkens worden uitgesloten.


Roddelen heeft als doel stront als afscheiding te creëeren - de geestesbezigheid (denken) van roddelen is in wezen het praten van stront in plaats rechtstreeks te spreken en directe uitspraken te doen over wie je bent. De psychologie zou beter moeten weten dat wanneer we slecht over een ander spreken dit in feite een 'negatieve' projectie van zelf is op de ander; goed spreken in afscheiding van een ander/iets is een positieve projectie, eveneens het eigen ego boosten.

Het zgn. versterken in een groep als uit het een of andere onderzoek is gekomen duidt op een uitgangspositie/-punt van angst, angst voor verzwakking en dus gebaseerd op polariteit/dualiteit van versterking-verzwakking. Het nodig hebben van versterking is ego als alles wat we van geboorte gekend hebben in plaats van hier samen te staan als één en gelijk.

RE: Groepsdieren

 

We zijn met z'n allen groepsdieren is ook al zo'n oude aaname. We zijn allen gelijk is het correcte uitgangspunt om uit de voordurende equaties te komen. Gelijkheid in plaats van vergelijkingen -er zijn geen verschillen tussen twee wezens - dit bestaat alleen in het hoofd als de geest als illusies/leugens.

Het punt dat aangevoerd wordt dat roddel wordt gebruikt om informatie in te winnen over een ander is niet meer of minder dan dat - gewoon informatie inwinnen over een ander - hier hoeft geen 'negatief'/nadelig gevolg voor een ander aan te zitten; dit in tegenstelling tot roddel die doelbewust is om een ander neer te halen en in feite te willen winnen als het gehele wereldlijke winst-/verliessysteem.

RE: Man vs. vrouw

 

"Vrouwen doen dat om reputatie van anderen te beschadigen"

In wezen is doen we dit om met woorden anderen te 'vermoorden'/uit te schakelen in de gedachtenwereld/geest - uit eigenbelang in plaats te leren Zien wat het beste is voor iedereen en te stoppen met het najagen van eigenbelang in de naam van liefde of wat dan ook. 
 

RE: Op het werk

 

Wanneer iemand op het werk niet 'goed' functioneert is het het beste rechtsteeks te spreken met mensen en te testen of je communicatie in eenheid en gelijkheid staat in plaats te denken dat roddelen diegene/de groep versterkt. Deze omgang met elkaar duidt weer op angst, angst om direct te zijn.

RE: Schadelijk?

 

De effecten erna en de consequenties van conversaties, die jou niet eren en de anderen als wie je bent in eenheid en gelijkheid ook niet, zijn schadelijk voor de groep/iedereen - op korte termijn als op lange termijn.Zie ook mijn andere blog Mensen bestaan om andere mensen omlaag te halen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten