Dag 376 KPN en de uitbreiding van het kapitalisme door nationalisering = de burgers aandeelhouders maken

"Begrijp dat zonder het hebben van de middelen, de manier om te garanderen hoe men het geld in het huidige systeem wil krijgen, een Basisinkomen onmogelijk is en dat de huidige schaarse middelen vanwege de absolute controle van het bedrijfsleven en de extremen van concurrentie en hoe dat de groei van de geldvoorraad heeft beperkt en de hoeveelheid mensen beperkt heeft die deel kunnen nemen in de economie en dus, het economische voordeel voor iedereen laat groeien =  dat scenario is een probleem en men dient een oplossing te hebben en de oplossing is dat men het kapitalisme uitbreidt door nationalisering door de burgers de aandeelhouder te maken." 
KPN: nog steeds geen e-mail
Foto ANP / Erik van 't Woud

In de media wordt vooral wat betreft het KPN 'debat' gekeken naar de nationale veiligheid. Wat bij mij vooral opkwam is dat het überhaupt een heel slecht plan is om een maatschappij die in een behoefte voorziet die voor iedereen van belang is te gaan verkopen aan het buitenland. Slecht in de zin dat het niet het beste is voor iedereen. In het voorstel van het Leefbaar Inkomen Gegarandeerd wijzen wij er dan ook op dat er genationaliseerd dient te worden om het geld terug bij de mensen en de economie in te krijgen.

Ik zocht de definitie op nationalisatie:


  1. nationalisatie
    1)overneming van particuliere bedrijven of materiele produktiemiddelen door de staat of een ander overheidsorgaan...; 2)het brengen vd materiele produktiefaktoren in handen vd gemeenschap (overheid (dan: '' nationalisatie'' )),de arbeiders of de consumenten (dan: '' cooperatisme'' )..
    Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/nationalisatie
  2. Nationalisatie
    van buitenlandse bedrijven.1957/1959: nationalisatie van de Nederlandse bedrijven (in verband met de kwestie Nieuw-Guinea).1963: nationalisatie van Britse bedrijven i.v.m. de Konfrontasi-politiek met Maleisië.1965: ook Amerikaanse bedrijven kwamen aan de beurt.De leiding van de overgenomen bedrijven kwam in handen van Indonesische militairen. De e
    Gevonden op http://home.planet.nl/~eljee/N.htm
  3. NATIONALISATIE
    1) Onteigening door de staat
    Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/NATIONALISATIE/1
  4. nationalisatie
    (nationalisatie / nationaliseren / genationaliseerd) (nationalisation) (staatsrecht) situatie waarbij particuliere eigendommen - al dan niet gedwongen of tegen vergoeding - staatseigendommen worden of onder zeggenschap van de staat komen te staan. Bijv. onteigening is een vorm van ~. Gerelateerde termen: privatisering / privatis
    Gevonden op http://jw.juridischwoordenboek.com/contentDefinition.asp?termRechtsgebiedId
  5. nationalisatie
    In staatseigendom brengen van particuliere ondernemingen, al dan niet met schadeloosstelling van de eigenaar. Dit gebeurt om staatsopbrengsten te verhogen, strategische industrieën veilig te stellen, of om ideologische of nationalistische overwegingen. Bekend is de Egyptische nationalisatie van het op dat moment grotendeels in Engels bezit zi
    Gevonden op http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=2596

Ik zag dat nationalisatie/nationalisering voornamelijk bekend is als het tot collectief eigendom (staatseigendom) overgaan van bedrijven. Hier zit voor veel mensen mogelijk een nare bijsmaak aan van fascistische, communistische of staat-socialistische economische politiek. Evenwel, het collectief/de staat zijn de burgers, dus werkelijke nationalisatie betekent dan ook dat bedrijven als KPN aan burgers dienen toe te behoren. Dat werkelijk nationaliseren is de burgers aandeelhouders te maken en ze voordeel te laten doen door hun aandeelhouderschap. Dit zag ik niet terug in de definities die ik tegenkwam.

Dus, door dit voorstel van nationalisatie van de KPN te bestuderen hoe dit de groei van de geldvoorraad kan doen toenemen kan begrepen worden dat bedrijven van algemene nut zeker niet verkocht dienen te worden aan firma's in het buitenland. 

Reacties

  1. Ja toen ik een paar jaar geleden hoorde dat KPN een miljard winst had gemaakt, vroeg ik me af wat ze zouden gaan doen met 'ons geld'.
    Ik vond het niet kloppen dat zo'n bedrag waar zoveel mee gedaan kan worden, wat opgebracht was door miljoenen mensen nu in de handen was van een klein groepje die erover kon beschikken naar eigen goeddunken.
    Waar we er helemaal niet meer over te zeggen hadden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts