Dag 411 Mensen missen de bandbreedte om armen de bandbreedte te geven

Lees voor context ook Basisvoeding, Basisinkomen, Basiseducatie

In het artikel van Rutger Bregman "Waarom arme mensen domme dingen doen" legt hij de onderzoeksresultaten voor van een 'baanbrekende theorie' door psycholoog Eldar Shafir. Baanbrekend zou ik het niet willen noemen, wel praktisch om uit te zoeken wat de gevolgen zijn op lichaam en geest doordat we armoede toestaan te bestaan; het is gewoon te beredeneren met gezond verstand dat als een constante angst in mensen bestaat rondom hun overleving dat dit de cognitieve vermogens beperkt zo niet aantast. Zeker als generatie op generatie de lichamen blootgesteld worden aan de energie van overlevingsangst dit uiteraard een verwoestend effect heeft op de hersenen/het lichaam en de geest-lichaamrelatie. Het is eerder baanbrekend en getuigt van een beperkte bandbreedte dat we ons dat niet altijd al gerealiseerd hebben.

Het artikel bevat valide punten maar Shafir buigt zijn redenering af onder het kopje Gratis Geld. Daar is schaarste ineens relatief terwijl net vastgesteld was dat het effect absoluut is. Shafir verwart schaarste met 'de ervaring van een gevoel van schaarste'. Waarom zou niet iedereen in de wereld een flatscreen kunnen hebben en hun baby's kunnen voeden. Dat komt omdat het misgegaan is met de verdeling van kapitaal. In die zin is het kapitalisme dan ook mislukt omdat niet iedereen kapitaal heeft. Kapitalisme in de ware/ruime zin van het woord beoogt dat iedereen kapitaal heeft. 

Welnu, de oplossing is dus niet gelegen in alleen arme mensen bijstaan in de bureaucratische wirwar maar deze wirwar ook op te lossen door het huidige stelsel drastisch te vereenvoudigen door een Basisinkomenstelsel in te voeren. De bandbreedte van arme mensen kan zo na een aantal generaties geen armoede meer te ervaren verbreedt/verbeterd worden. En omdat mensen voorzien van voldoende geld de cognitieve vermogens zal verbeteren is dit natuurlijk dé oplossing. Als je nl. een basisinkomen, een leefbaar inkomen op zijn plaats hebt kan je gaan kijken naar onderwijs van mensen, enz..

Niettemin wil ik erop wijzen dat het met de algehele bandbreedte van alle mensen slecht gesteld is omdat we nog niet in staat zijn gebleken armoede op te lossen.


Mensen zijn Organische Robots... niet beseffend dat jullie niet horen wat er gebeurt enkel omdat jullie zulke beperkte zintuigen hebben en een erg beperkt taalvermogen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dag 477 Is onze tweede natuur de geest? En onze eerste natuur dan het fysieke?

Weerstand is een Gids op je Reis van Zelfverandering

Dag 536 Zelfcorrecties in relatie tot reacties op gewelddadigheid/achterbaksheid in omgeving - deel 2