Dag 480 Is het nodig dat Frankrijk 8 kernreactoren bouwt voor de economische groei in Zuid-Afrika?


"Het Zuid-Afrika van vandaag is, zoals nooit tevoren, geïnteresseerd in de massale ontwikkeling van kernenergie, dat is een belangrijke aandrijving voor de nationale economische groei." 
- Tina Joemat-Pettersson (minister van Energie)

Het is fascinerend om te zien dat men kernenergie wil verkopen om de economie te boosten. Zo wordt dat aan de man gebracht terwijl er een gezond verstand economisch voorstel ligt van de Equal Life Foundation hoe men hiermee systeemhervormingen ter bevordering van de economie vrij eenvoudig tot stand kan brengen, zonder het gebruik van kernenergie, ook in Zuid-Afrika.

Buiten dat kernenergie niet wenselijk/het beste is, is het nooit serieus in overweging genomen dat het feitelijk een nutsvoorziening betreft en de winsten eigenlijk naar de burgers van het land hadden moeten terugvloeien. Dit even terzijde voor nu en terug naar het punt van dit blog.



Foto: REUTERS / Francois Lenoir
Een man fietst naar de kerncentrale van Doel, Noord-België 20 augustus 2014. Twee Belgische kernreactoren in handen van GDF-Suez Electrabel unit zullen tot het voorjaar offline blijven en kunnen mogelijk permanent stopgezet worden, zo meldt de Belgische staatsomroep VRT op dinsdag. De Belgische nucleaire toezichthouder beval dat de productie moet worden gestopt bij de 1.008 megawatt Tihange 2 reactor en de 1.006 megawatt Doel 3 reactor in 2012 na het vinden van aanwijzingen van scheuren in hun core-tanks. Electrabel was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar. REUTERS / Francois Lenoir
 
Het argument dat kernenergie de opwarming van de aarde niet verergert omdat het minder uitstoot van broeikasgassen teweeg brengt moet kennelijk kracht aan de 'oplossing' geven, gewoonweg omdat men geen andere oplossingen ziet. Ja het stoppen met het gebruik van steenkool is uiteraard zeer gewenst omdat het een niet-duurzame en niet-hernieuwbare energiebron betreft. 

Wat dan om aan de explosieve vraag naar energie te voldoen?

Het is dus, tegelijkertijd met de geschetste mogelijkheden om de economie te doen groeien binnen het Leefbaar Inkomen Gegarandeerd voorstel, noodzakelijk
de niet-hernieuwbare energiebronnen met 95% te reduceren door het winstmotief te verwijderen en dit te vervangen met het gaan produceren van effectieve producten van de hoogst mogelijke kwaliteit voor iedereen. De behoefte naar energie in Zuid-Afrika (en overal) dient gesupplementeerd te worden met hernieuwbare energiebronnen.  Dat is een duurzame energiemix! Niet steenkool, niet schaliegas, niet kernenergie maar hernieuwbare bronnen als zonne-energie en de vele uitvindingen voor energieopwekking die tot nog toe onderdrukt zijn, weggehouden voor de mensheid door de gevestigde belangen. Samen met het produceren van hoogst kwalitatieve producten voor iedereen is hernieuwbare energie uiteraard hét duurzame energieprogramma voor de wereld van vandaag.


Bestudeer het LIG voorstel als belangrijke aandrijving voor de nationale economische groei.

Reacties

Populaire posts