vrijdag 29 april 2016

Dag 532 Herdefiniëren van het woord 'intellectueel'

In een kinesiologiechat testte onder andere het woord 'intellectueel' uit als woord om te leven en dit zou dan wel iets zijn dat ik moet herdefiniëren in de zin van dat het niet een punt van superioriteit is in mezelf, maar eerder iets praktisch.


Herdefiniëren van woorden (klik hyperlink voor meer support)

Intellectueel

1. Toebedelingspunt - tot nu toe:

Het woord 'intellectueel' vertegenwoordigde voor mij een staat van zijn en verlangen waarin ik goed onderlegd ben/raak zodat ik met vele mensen die op een bepaald vlak gespecialiseerd zijn een gesprek kan houden over een onderwerp en dat ik niet tekort schiet in kennis/mezelf minder ervaar waardoor ik anderen en/of de materie niet kan begrijpen. Ik kan er niet goed tegen iets niet te begrijpen (dit heb ik in een eerder blog behandeld).

Ik zie hierin ook dat ik voor iets buiten mij dit verlangde. Aan de andere kant had ik de wens eind tienerjaren helemaal geen kennis tot me te willen nemen zodat ik dan niet 'bevuild' zou raken en ik ook liever geen universitaire studies wilde doen waarbij ik de bedenksels van'grote' denkers zou moeten bestuderen. Ik hield het liever 'praktisch' wat dan in polariteit staat wel van vanalles in de hele breedte op de hoogte te willen zijn van alle disciplines. 

Nog een dimensie is dat omdat ik niet zoals op de oude Griekse universitātēs (lol een Grieks begrip willen duiden met een Latijn woord) alle disciplines tegelijkertijd kon studeren, ik helemaal niks wilde studeren en liever 'non-intellectueel' was. Ergens zette ik me er dus ook tegen af. Als iemand me dan bestempelde als intellectueel zou ik dat uit alle macht ontkennen, terwijl ik duidelijk liet doorschemeren in mijn woorden dat ik breed wetenschappelijk onderricht was. Ergens wilde ik me niet definiëren aan en als een woord "Ik ben een intellectueel" want dat zijn net zoals "Ik ben een Nederlander" of "Ik ben katholiek" piepkleine zelfdefinities. Maar om mezelf op bepaalde momenten toch goed/beter te voelen over mezelf dicht ik me dan weer allerlei meerwaarden toe.

Hier is het dan een kwestie om op te letten wanneer ik in die positief geladen backchat ga omdat dat een projectie is die ook gebaseerd is op een vergelijking met anderen en dus niet op wat werkelijk praktisch is en op wie ik ben vanbinnen.

Intellectueel - veel kennis hebben, veel dingen weten/zien, het lijkt te maken hebben met het beeld dat ik van mezelf heb in mijn geest, het positief geladen beeld/perceptie - ook een punt van verlangen, in termen van hoe/wie ik wil zijn.

2. Woordenboekverklaring/systeemdefinitie:

1) Bolleboos 2) Denker 3) Geleerde 4) Hoofdarbeider 5) Ontwikkeld persoon 6) Persoonsbenaming 7) Verstandelijk 8) Wat betrekking heeft op het denkvermogen 9) Wetenschappelijk ontwikkeld mens 
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/INTELLECTUEEL/1

[persoon] - Een intellectueel is een persoon met een grote algemene ontwikkeling, een goed ontwikkeld oordeelsvermogen, die betrokken is bij het maatschappelijk en cultureel debat. Intellectuelen worden vaak beschouwd als de hoeders en voortbrengers van de cultuur. De verzameling van intellectuelen in een maatschappij wordt... 

3. Het in klank uiten van het woord:

Ik wil graag een kijkje nemen naar wat geschreven was voor het in klank uiten van het woord. Met het woord laten klinken kan ik zo creatief met de geluiden zijn als ik wil binnen wat zinvol voor me is binnen het woord. We kunnen het woord opbreken in delen van klank:

Intellect
Intel
Tel
In
Lec (van Latijn: lezen)
Lectu
Intellect juweel
Ellect (als verheven)


In een volgend blog ga ik verder met:

4. Nieuwe definitie en 5. De laatste stap om mijn definitie te testen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten