Dag 259 - Ontdekken van Zelftrots en Hoe Te weinig Zelftrots leidt tot Mentale Ziekte

Een tijdje terug zag ik de MP3 Zelftrots Ontdekken al in de Eqafe winkel komen, waarbij ik bij de titel al zoiets had dat dit een belangrijk onderwerp voor me is. Toen ik als kind wel eens aan mijn vader iets vroeg in de trant of hij wel trots op zichzelf/zijn werk was, werd dit onderwerp snel weggemoffeld. Doordat ik me veel heb bezig gehouden met de gnosis/gnostische spiritualiteit - als laatste vóór Desteni met o.a. de Henk en Mia Leene Bibliotheek - ben ik er ergens onbewust van overtuigd dat trots iets 'slechts' is - één van de hoofdzonden. En dit reflecteerde mijn vader ook naar me terug als ik blijk gaf van zelftrots (en zelfliefde) - dus wist ik hier moet ik op letten - vlaggen zeg maar - en gaan zien wat/wanneer dit nu echt is. 

Het Eqafe interview stelt duidelijk dat trots zich dient te verhouden tot zelf als in het ontdekken van zelftrots wanneer ik taken, verplichtingen en verantwoordelijkheden vervul.



Discovering-self-pride-life-review


Met een blik in Wikipedia kom ik dan ook tot interessante punten, misvattingen en tegengestelden rondom het woord trots welke ook in mijn geest als de wereld rondwaren om eens duidelijkheid in te scheppen: 

Trots
Trots of fierheid is de naam van een emotie die gekenmerkt wordt door een sterk gevoel van zelfrespect, waarbij geen plaats is voor vernedering. Je kunt trots zijn op jezelf, of op een persoon, groep, natie of object waarmee je jezelf identificeert.

Teveel aan trots
Een teveel aan trots wordt ook wel arrogantie genoemd. Een van de zeven hoofdzonden te weten 'superbia' wordt vaak ten onrechte met trots vertaald. Want met 'superbia' als hoofdzonde wordt daar eigenlijk bedoeld, het zichzelf superieur zien ten opzichte van anderen vanwege de eigen maatschappelijke positie. Juist dit wordt als verwerpelijk gezien. Deze verwarring van 'superbia' met trots heeft velen reeds op het verkeerde been gezet in ethische discussies. En zodoende de trots vaak ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld.

Tekort aan trots

Een tekort aan trots is, zo is vaak bewezen, een slechte eigenschap. Trots moet niet leiden tot arrogantie of zelfverheerlijking, maar weinig trots zou volgens velen een mentale ziekte zijn die kan leiden tot het verwaarlozen van iemands imago en status. Het zou kunnen leiden tot een gevoel van doelloosheid. Als je geen doelen in je leven wilt bereiken zoals een kampioenschap met je sportclub, kan dat komen door gebrek aan trots; je vindt jezelf niet goed genoeg en denkt van tevoren dat je toch niet zal slagen in je doel.

Religie

Vele belangrijke religies gebruiken 'trots' in de zin van hoogmoed of arrogantie.

---

Probleem:

Ik ervaar een tekort aan trots wanneer ik taken, verplichtingen en verantwoordelijkheden vervul, waardoor ik onder meer weinig plezier/matheid/vlakheid ervaar bij de taken, verplichtingen en verantwoordelijkheden die ik doe.


Dit wil ik oplossen in mezelf en mezelf belonen door een correctie toe te passen m.b.v. het model van Probleem-Oplossing-Beloning.

Wordt vervolgd.


Reacties

  1. Ik geef mezelf tegenwoordig regelmatig letterlijk een klopje op mijn schouder en zeg dan iets als 'goed gedaan!'
    Om de een of andere reden wordt er veel te weinig waardering uitgesproken in onze maatschappij, naar elkaar of naar jezelf. Sterker nog: 't wordt als arrogant bestempeld wanneer je van jezelf zegt dat je iets goed hebt gedaan, of kunt. De pot op daarmee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je feedback. Ja goed jezelf op de schouder kloppen :) - ik merk dat dit een enorm punt van zelfverwaarlozing/zelfvernedering in mezelf als de geest is om geen zelftrots toe te staan. Met het openen van deze doos van Pandora zie ik dat hier veel andere punten mee samenhangen, als inderdaad een angst voor arrogantie. Hahaha een heel geestesconstruct te demonteren weer.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts