Dag 590 - Helen en Verdergaan na Narcistisch Misbruik

Begin januari kwam ik er via Facebook achter dat de persoon waar ik tien jaar een relatie / dating (3 jaar) + situatie (7 jaar) mee heb onderhouden nog getrouwd blijkt te zijn. Als ik iets niet wilde in mijn leven is mengen in een huwelijk of welke relatie dan ook van anderen. Uiteraard was dit hét ultieme bewijs van het voortdurende bedrog (zoals er zoveel van zijn geweest). De persoon beweerde in het begin bij hoog en laag dat hij gescheiden was. Door de Facebookpost van zijn vrouw bleken ze 25 jaar getrouwd te zijn en weer (of nog) samen te wonen. Het bizarre is dat ik via Facebook ook getarget / uitgezocht was door deze persoon vanwege mijn hoge 'makkelijke prooigehalte' . 

De laatste jaren leerde ik al dat er een fenomeen gaande bleek al die jaren dat 'narcistisch misbruik' heet en dat eigenlijk ook alles tot in het detail verklaarde wat er gebeurde, de gebeurtenissen, de niet-gebeurtenissen zoals slecht nakomen van woorden. Het fenomeen verklaarde vrijwel alles behalve de vraag: Hoe kon het dat ik de wreedheden van die persoon tolereerde ondanks dat ik al vanaf het eerste jaar aangaf wat er allemaal onaanvaardbaar was? Grenzen gaf ik dus in wezen wel aan maar wat ligt er dan ten grondslag aan mijn gedrag/blijven in de relatie/situatie?

De kernvraag hierin is: 

Hoe ben ik geworden zoals ik ben (intussen 'zoals ik was')? Zogauw ik nl. het 'Hoe' begrijp, kan ik ertoe komen 'Wat' ik eraan kan doen.

Terug naar het narcistisch misbruik dat ik duldde.. het niet werkelijk gescheiden zijn van de persoon waarmee ik in een datingrelatie c.q. situatie was, is wel het summum van de narcistische persoonlijkheid te noemen en uiteraard de zoete wraak waar een narcistische persoon van smult. Het pijn doen van anderen levert de narcistische persoon immers een pleziersensatie op zo leerde ik van een aantal experts op het gebied. Dit vermoedde ik ook al halverwege de situatie want hoe kan het anders dat dezelfde dingen me steeds opnieuw werden gedaan.

Los van de laatste ontdekking, is het natuurlijk aan mij wat ik eruit kan leren voor en over mezelf.

DE BESTE MANIER OM TE LEREN
 OF JE IEMAND KUNT VERTROUWEN
 IS DOOR DIEGENE TE VERTROUWEN

Onlangs kwam ik deze YouTube video tegen van Richard Grannon, een gespecialiseerde psycholoog in o.a. (C-)PTSS waarvan ik al veel geleerd heb omtrent wat er afgelopen decennium zich heeft afgespeeld in de interactie / resonantie / relatie / situatie waarin ik deelnam.

Om de lagen af te pellen van het (zelf)misbruik begin ik dan ook met de 4 tips die Richard Grannon geeft:

1. NEDERIGHEID (yinne gesteldheid)
2. ZELFVERGEVING
3. HET GAAT NIET OVER DE ANDER
4. GEMEENSCHAP

Hier begin ik:

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb een strijd van het ego aan te gaan door de narcistische wond.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb in een relatie en bed te duiken met een persoon die ik helemaal niet ken.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb het mezelf kwalijk te nemen dat ik zo goedgelovig in een relatie ben gestapt.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb weg te lopen van de persoon en de relatie en me heb laten gebruiken om me te laten pijnigen, martelen en misbruiken. 

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb me te laten strikken en verleiden in de situatie.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard te denken en geloven dat ik over de persoon heen moet komen in plaats te realiseren dat ik in feite over het 'derde element' - de gedeelde fantasie - heen moet komen (zie video op circa 8:04 min). 

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb te zien, realiseren en begrijpen dat ik in alle (gezonde en toxische) romantische relaties deelneem in deze gedeelde fantasie in plaats mezelf Volledig te Verbinden tot Absolute Deelname met de Ander.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb te zien, realiseren en begrijpen dat inconsistent gedrag van de ander resulteert in het proberen chocola ervan te maken m.a.w. iets zinnigs te halen uit de inconsistentie.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb te zien, realiseren en begrijpen dat inconsistentie een vecht- of vluchtrespons triggert en dat dat bezorgde gevoel als passie en aantrekking voelt volgens de mathematica van min plus min is plus.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb te zien, realiseren en begrijpen dat het waanzinnige gevoel van aantrekking komt van een geaccumuleerde vecht- of vluchtrespons die komt door het inconsistente gedrag van een persoon.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb me te traumabinden aan een persoon op basis van het proberen iets zinnigs te halen uit de inconsistentie zoals ik dit met mijn vader heb gedaan.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb te zien, realiseren en begrijpen dat mijn relatiegedrag voortkomt uit mijn kindertijd waar ik ook nooit wist hoe de vlag erbij hing. 

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb een verhaal te schrijven als kind dat ik gekozen wil worden door mijn ouders(s) in plaats mezelf te realiseren dat ik mezelf uit kan kiezen. 

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb mijn kerngeloof als kind te bevestigen door door te gaan in een relatie / situatie die dezelfde patronen bestendigt.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf niet toegestaan en aanvaard heb dat er een dopaminehigh ontstaat als de persoon van zich laat horen en ik denk dat ik uitverkoren ben en hierdoor verslaafd raak aan een persoon door een chemische stof.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf  niet toegestaan en aanvaard heb te zien, realiseren en begrijpen dat de persoon en ik allebei dezelfde kernverwondingen hebben door het inconsistente / onbetrouwbare gedrag van de ouder(s) en we alleen verschillen in hoe we als kind hebben besloten wie we willen zijn en al dan niet de generationele pijn / trauma door te geven. 

Wordt vervolgd met zelfcorrigerende en zelfverbindende uitspraken.

DANKBAARHEID LEVEN: 
DANKZIJ DEZE PERSOON BEN IK 
A. TOT GEWAARZIJN GEKOMEN 'HOE' IK EEN TRAUMABOND CREEËR DIE IK NU KAN VERBREKEN 
                     EN B. TOT DE WETENSCHAP GEKOMEN DAT IK EEN PARTNER KIES OP CONSISTENT GEDRAG

Reacties

Populaire posts