Dag 396 In dubio over dierenvoer - "hypoallergeen" label te vertrouwen?

De poes heeft sinds twee dagen een kraag om omdat haar ene wangetje een kale plek heeft. Volgens de dierenarts een allergische reactie en aangeraden is haar op een  "hypoallergeen" dieet/voer te doen wat peperduur is---alleen te koop ook bij de dierenkliniek. In een vorig blog heb ik aangegeven dat ik dat voer niet vertrouw want ik heb dat merk, Royal Canin, onderzocht en niet kwalitatief/substantieel bevonden. De brokjes die ze had van het merk Prins waren op en daar ga ik niet mee verder, dus daarmee sluit ik haar reacties daarop uit. De juffrouw in de dierenwinkel zegt/bevestigt haar helemaal op het Haaks Barf voer te zetten, waar ik een tijd terug mee begonnen was. Ook dat heeft het predicaat allergische reacties te minderen/stoppen.


Saffy met haar grote kraag (die niet kleiner kan)

Voordat ik eventueel aan dat dure "hypoallergene" voer begin ga ik eerst testen of haar wangetje dichtgaat doordat ze niet meer kan krabben, dus door een tijd haar kraag te dragen. Overigens in een discussie met een juffrouw van de dierenkliniek kwam ik er niet uit waarom het "hypoallergeen" heet en niet gewoon "fijne/kleine eiwitten" voer omdat het feitelijk hele "kleine" eiwittten bevat in tegenstelling tot "gewoon" voer. Maar dat kon de dame niet computen waar ik nou op duidde; ze verteld me vier keer hetzelfde waarna ze af wilde sluiten met "dit is mijn verhaal". Ze deed alsof hypoallergeen gelijk stond met kleine eiwitten terwijl hypoallergeen een scala aan betekenissen kan hebben, dus heb ik het maar gelaten. 

Is de term hypoallergeen niet gewoon een gehypt woord waar mensen voor vallen als "het is goed/oké"? Het zal wel goed zijn zoals mensen vrijwel altijd aannemen dat wat in de winkel en vooral door bepaalde beroepsgroepen wordt aangeraden vanzelf goed is -- "anders verkopen ze het toch niet?" is een veel gehoorde kretologie. De term hypoallergeen is feitelijk niet wettelijk gedefinieerd.

  1. Hypoallergeen
    De term hypoallergeen op het etiket suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. De fabrikant selecteert de ingrediënten zodanig, dat de kans op deze reacties minimaal wordt. Maar ook op hypoallergene producten vallen allergische reacties niet volledig uit te sluiten. Bovendien is de term hypoallergeen niet wettelijk gedefinieerd.
    Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10266
  2. Hypoallergeen
    Hypoallergeen bestaat uit twee woorden.
    Gevonden op http://nl.move-eat.be/page.php?myfiche=3532
  3. Hypoallergeen
    Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat een product (meestal voedsel of cosmetica) minder allergenen bevat en dus de minder kans geeft op een allergische reactie. In Nederland wordt de term hypoallergeen ook gebruikt voor voedingen die de kans het ontwikkelen van koemelkallergie vermindert; deze voedingen zijn niet geschikt voor de dieetbehand
    Gevonden op http://koemelkallergie.nl/verklarende-woordenlijst/woordenlijst/G-H.html
  4. Hypoallergeen
    Allergenen deeltjes die ziek maken zie ook blz. 14
    Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/11089


Afijn, mijn reacties verwijderen..

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb compleet in onzekerheid te zijn over wat ik de poes nou moet voeren.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb een wereld te creëren waarin het onduidelijk is dat wat de fabrikant fabriceert ook daadwerkelijk het beste is voor het mensen- en dierenlichaam.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb het kraagje bij de poes vreselijk zielig te vinden om aan te zien.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb me zorgen te maken dat ze zichzelf nu niet kan wassen/schoonlikken.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb deel te nemen en te reageren in en met angst bij het zien van het poesje die met die grote kraag rondloopt.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb te denken dat het heel slecht voor de poes is dat ze niet vrij kan bewegen en liggen.

Ik vergeef mezelf dat ik mezelf toegestaan en aanvaard heb te reageren op het geluid dat ze maakt als ze de binnenkant van haar kraag aan het likken/wassen is alsof ze zichzelf aan het wassen is.



Ik stel mezelf ten doel MIJN reacties te stoppen op het zien van het ongemakkelijke bewegen van de poes. Ik realiseer me dat het totaal zinloos is.

Ik stel mezelf ten doel te zien, realiseren en begrijpen dat ik alleen door deze test zeker ga weten of haar wangetje ook zonder het dure hypoallergene voer dicht gaat.

Ik stel mezelf ten doel te ademen als ik naar haar kijk.

Reacties

  1. Is het een idee om haar wat vis, bijv. wijting met wat brood er doorheen te geven? Of wat orgaanvlees met brood? Hier eten de poezen met de pot mee, en die doen het erg goed. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee tarwe mogen katten eigenlijk zowiezo niet, maar wijting kan ik eens kijken wat dat is en of dat geschikt is. Ja orgaanvlees krijgt ze ook, kalfshart. Ik begrijp dat we katten vermenselijkt hebben met ons eten maar daar kan ik niet voor instaan omdat ik de werkelijke gevolgen niet kan overzien. Ik zou het Cerise of Sunette eens kunnen vragen. Bedankt voor je bericht.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts