Dag 456 Een BUURTSCHAPPIJ cocreëren door van tuinen moestuinen te maken

Een andere belangrijke factor die we dienen te overwegen en waar we op aan moeten dringen in onze maatschappij is de behoefte aan deze lokale boerderijen en tuinen, alsmede voedsel dat optimaal voedzaam is en wordt gevoed op een manier die de natuur heeft bedoeld, natuurlijk en biologisch geteeld en geproduceerd. Let wel, ik zeg niet dat dit nu mogelijk is, maar in de toekomst wanneer we doen wat het beste is voor iedereen, zijn er zeker manieren waarop we onze levenssituaties kunnen ontwikkelen om samen te werken en voedsel te cocreëren dat het beste is en optimaal voor alles en iedereen.

In Zwitserland zijn ze precies dit aan het doen, waar ze een project hebben gemaakt met de naam "foodscaping, elke tuin is een moestuin en buren overleggen en plannen wat ieder zal telen, zodat ze kunnen ruilen/handelen." Projecten als deze zijn oplossingsgericht voor het geheel van de gemeenschap en kunnen dus altijd op schaal gebracht worden met de wereld; zodoende is iedereen in staat om te participeren en profiteren, het is altijd een kwestie van de wil van onszelf. Zoals we weten zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, dus waarom zouden we niet?
- Garbrielle Goodrow in We Are, What We Eat – Day 408
We Are, What We Eat – Day 408
We Are, What We Eat – Day 408V
We Are, What We Eat – Day 408
We Are, What We Eat – Day 408
We Are, What We Eat – Day 408

Bron

Toen ik Garbrielle's blog zo las zag ik meteen dat dit 'foodscaping' binnen de structuur en de opzet van een 'buurtschappij' kan passen - beter gezegd, dit is hoe we het mooi bij elkaar kunnen brengen als hoe we een buurtschappij samen kunnen opzetten en uitbouwen. BUURTSCHAPPIJ is het voorstel voor een nieuwe vorm van gemeenschap en zal het kapitalisme, het socialisme, het communisme en alle andere manieren waarop we de wereld beheerd hebben vervangen.

Met Buurtschappij zou de boodschap van Jezus en de andere onderwijzers, die lieten zien dat liefde praktisch toegepast betekent om te geven zoals je wilt ontvangen en de buurman lief te hebben als jezelf, een levende werkelijkheid worden. Een Leefbaar Basisinkomen Gegarandeerd en Desteni zullen je tot buurtschappij brengen.

De invoering van een leefbaar en gegarandeerd basisinkomen vindt plaats door middel van een politiek voorstel, via bestaande of nieuwe politieke partijen die dit mechanisme als hun kerndoel hebben om de meerderheid van de stemmen te krijgen om onze grondrechten gewaarborgd te zien door het Leefbaar Basisinkomen Gegarandeerd. Dit betekent dat het recht op een Leefbaar Inkomen moet worden verleend op een constitutionele basis - dit is een landelijk gebaseerd systeem op politiek niveau dat geschikt is om in een democratisch proces over te stemmen op basis van het principe van één persoon, één stem.



Terug naar het inrichten van tuinen als moestuinen en hoe we de macht weer in onze eigen handen nemen door gemeenschappen op te bouwen op het principe van geven. Toen ik bovenstaand stukje van Garb op Dichtbij.nl had gezet vandaag, kwam er vrij meteen een antwoord op van iemand die zojuist aan het begin van deze maand het project/event Voortuin met Groente had opgezet om dit punt te gaan bevorderen binnen de gemeente. Wat een prachtig voorbeeld en ik zal eens gaan kijken hoe ze dat oppakken en aanpakken. Ik heb hier voor het huis geen open stuk aarde voor bebouwing en alleen achter aan het pad een strookje wat ik zou kunnen gebruiken. Ik moet er weer in komen, in het zaaigebeuren merk ik. Dus, dat ook nog eens op te pakken binnenkort. Zal leuk zijn rucola e.d. uit de tuin te kunnen halen.


TIP! In "De Ontdekking van de Aarde" beschrijft geoloog Peter Westbroek de noodzaak van planetaire zelfkennis. Als we open staan voor verbondenheid met de Aarde, dan kunnen we ons redden uit de gevaren van klimaatverandering, oprakende grondstoffen, globalisering en overbevolking. 


Het interview uit VPRO Boeken met Peter Westbroek

Reacties

Populaire posts